Symfonieorkest
Helmond-Venray

Dirigent: Samuel Aguirre

Samuels opleiding en loopbaan in vogelvlucht

Samuel Agustín Aguirre (1993) heeft directie gestudeerd bij Jan Cober en hobo bij Marc Schaeferdiek en Ralph van Daal aan het Conservatorium Maastricht. Beide studies sloot hij af met een masterdiploma (2020). Hiervoor ontving hij gedurende zes jaar de Zuyd Excellence Scholarship. Deze studiebeurs kreeg hij voor zijn excellente muzikale prestaties en uitstekende motivatie. In 2017 kreeg hij de WMC Talent award vanwege zijn muzikale talenten. Als dirigent en artistiek leider van het Limburgs Jeugd Symfonieorkest (2018-2022) werkte hij samen met Vesko Eschkenazy (Concertmeester Koninklijk Concertgebouworkest) en Lei Wang (Concertmeester Philharmonie Zuid Nederland). Hij werkte tevens als hobodocent. Sinds januari 2021 is hij dirigent van Symfonieorkest Helmond-Venray. Daarnaast is Samuel regelmatig gastdirigent of assistent-dirigent bij beroepsorkesten in binnen- en buitenland.
 
Hoogtepunten in binnen- en buitenland

In 2016 verzorgde Samuel als solist met Philharmonie Zuid Nederland vijf concerten in Limburg en Noord-Brabant. In 2016 gaf Samuel tevens masterclasses aan studenten van het orkest en het conservatorium, op uitnodiging van het Symphony Orchestra of Antioquia (Colombia). In 2022 debuteerde hij als dirigent van een beroepsorkest. Dit deed hij met de internationale solisten Joyce El-Khoury (Canada/Libanon) en Raffaella Lupinacci (Italië) bij de Filarmonica dell’Opera Italiana Bruno Bartoletti in Treviso (Italië).
Ook nam hij in 2022 deel aan de International Conducting Competition Opera, georganiseerd door de Opéra Royal de Wallonie-Liège (België). Dit leidde tot uitnodigingen als assistent-dirigent van de Opéra Royal de Wallonie-Liège, de Hongaarse Staatsopera en het Orchestra della Fondazione Teatro Petruzzelli Bari.
In 2023 was hij assistent-dirigent van de producties Il Trittico (Puccini) bij de Hamburgse Staatsopera en de producties Il Barbiere di Siviglia en La Sonnambula (Bellini) bij de Opéra Royal de Wallonie-Liège. Bij de laatste productie werkte hij samen met vocalisten van wereldklasse: Jessica Pratt, Rene Barbera, Vittorio Prato en Aya Wakizono. Recent dirigeerde hij het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Orquesta Sinfónica Nacional de Colombia, de Opéra Royal de Wallonie-Liège en het Sinfonieorchester Basel, waar hij in 2024 terugkeert.